KESİCİ TAKIM DERGİSİ

Teknoloji odaklı sürdürülebilirlik: genç yeteneklerin ilgisini çekmeyi hedefliyor

KPMG tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, yeni nesillerin daha fazla sorumluluk sahibi işverenler aradığını ortaya koyuyor. 1997 ve 2010 yılları arasında doğan ve "Z Kuşağı" adı verilen neslin üçte birinin, şirketin sürdürülebilirlik referanslarını beğenmedikleri takdirde iş teklifini reddedebileceğini tespit eden araştırmaya göre, rüyaları süsleyen işler için sadece cazip bir maaş ve kariyer olanakları gibi özelliklerin artık yetmediği açıktır. Ancak, imalat sanayisi hala daha sürdürülebilir uygulamaları benimsemeye çalışırken, kuruluşlar yeni nesil yeteneklerin ilgisini nasıl çekebilir? Burada, Sandvik Coromant'ın Sürdürülebilirlik ve EHS Yöneticisi Patrik Eurenius konu hakkında incelemelerde bulunuyor.

KPMG'nin Ocak 2023'te yayınlanan araştırması, yetenek piyasasına dair net bir bakış açısı ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, 25-34 yaş grubundakilerin %55'inin, işverenler tarafından sunulan çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) taahhütlerine önem verme olasılığı çok yüksektir ve 18-24 yaş grubundakilerin %51'i de bu grupla aynı fikri paylaşıyor. Araştırmaya katılan her beş kişiden biri, yeni bir iş ararken şirketin sunduğu ESG taahhütlerinin değerlerine uygun olmaması nedeniyle iş teklini geri çevirdiğini söylüyor ve 18-24 yaş grubunda ise katılımcıların üçte biri aynı yanıtı veriyor.

Peki, imalat sektörü çevreye duyarlı yeteneklerin ilgisini çekmeye hazır mı? Deloitte, 2021 Sürdürülebilir Üretim: Vizyondan Eyleme adlı raporunda şu açıklamalara yer veriyor: "[İmalat sektörü] önemli bir değişikliğe hazırlanmakta ve bu da daha büyük düşünmeyi gerektirmektedir. Hazırlıksız yakalananlar geride kalabilirler." Raporda ayrıca, akıllı fabrikalara ve dijitalleştirilmiş tedarik ağlarına geçiş gibi eğilimlerdeki artışın hızlanacağı öngörülüyor. Güçlü ESG stratejileri hem kârlılık hem de işveren memnuniyeti açısından önemli bir unsurdur, ancak sektör her iki alanda da başarı gösterebiliyor mu?

Netlik önemlidir

Önemli sürdürülebilirlik hedeflerini aktarırken şeffaf olmak gerekir. İşletmeler sürdürülebilirlik politikasını aktarırken, yeşil aklama riskiyle karşı karşıya kalabilir. Yeşil aklama, bir şirketin çevresel etkisini fiilen azaltmak yerine, çevre dostu görünmeye çalışmak için zaman ve para harcadığı bir pazarlama şeklidir. Bu nedenle, bir işletmenin (özellikle de imalat şirketlerinin) sadece hedeflerini aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda bu hedeflere ulaşmak için izlediği yöntemler konusunda da açık olması önemlidir.

Sürdürülebilirlik gündemi hızla gelişiyor ve bu da size dünyanın her zaman nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı bilmek istediğini hissettirebilir. Açık iletişimin sürdürülmesi çok önemlidir, aksi takdirde çabalarınız boşa gidebilir. Sürdürülebilirlik hedeflerini aktarırken basitleştirilmiş, tutarlı ve güvenilir bir hikaye anlatmak olumlu bir etki yaratabilir.

Sürdürülebilir dönüşüm için benimsenen ortak bir yaklaşım yoktur. Bir perakende işletmesi ile bir tezgah imalathanesinin aynı ihtiyaçlara sahip olması ve aynı stratejileri paylaşması pek olası değildir. Sürdürülebilirliğe yönelik çabaların hedefinde tercihen bir şirketin pazardaki konumuyla doğrudan ilişkili olan iş fonksiyonundaki iyileştirmeler bulunmalıdır. Örneğin, Sandvik Coromant'ın can damarı talaşlı imalat alanında gerçekleştirilen yenilikler ve gelişmelerdir. Tornalama kaliteleri ve endüstriyel matkap parçaları gibi takımlar ve kesici uçlar uzmanlık alanımızdır.

İşimiz büyük ölçüde etkili, son teknoloji takımların satışına dayandığından, bu alanı daha sürdürülebilir hale getirmemiz gerektiğinin farkına vardık. Sandvik Coromant birkaç yıldır esnek bir karbür geri dönüşüm programı sunuyor ve bu program, müşterilerin kullanılmış takımlarını geri dönüşüm için Sandvik Coromant'a geri satmasına imkan tanıyor. Ayrıca, müşterilere takım yenileme hizmeti sunuyoruz ve bu sayede aşınmış ancak hala kullanılabilir durumdaki takımların orijinal durumlarına geri döndürülmesini sağlıyoruz. Bu hizmetlerin ikisi de 2030 yılına kadar %90'ın üzerinde sirkülarite sağlamaya yönelik sürdürülebilirlik hedefimizi destekliyor.

Sonuç olarak, sürdürülebilirlik hedeflerinizi temel iş modelinizle uyumlu hale getirerek, kim olduğunuz ve ne yaptığınız arasında bir bağlantı oluşturarak bütüncül bir yaklaşım sağlayabilirsiniz. Dış iletişimde, özellikle yeni çalışanların ilgisini çekmeye çalışırken, açıklayıcı bir dil kullanılması işletmenizi, dünya üzerindeki etkisinin farkında olan ve tutarlı çalışmalara sahip bir şirket olarak gösterecektir.

Sürdürülebilir iş bilimi

Tutarlı bir sürdürülebilirlik stratejisine sahip olmak önemlidir, ancak bu stratejinin ifade edilmesi de gereklidir. Özellikle bilim, teknoloji, üretim ve mühendislik (STEM) alanlarında çalışanlar açısından, gerekçelerin bilimle desteklenmesi ayrıntıları verilmiş ve kanıtlanmış bir iddiayı takdirle karşılayacak potansiyel çalışan adaylarının ilgisini çekebilecek önemli bir güven göstergesidir. Bir şirketin sürdürülebilirlik söylemine daha fazla güvenilirlik kazandırmak için izleyebileceği bilime dayalı farklı modeller vardır.

Bunlar arasında CDP, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) arasında yapılan global iş birliği sonucunda kurulmuş Bilime Dayalı Hedefler girişimi (SBTi) de bulunmaktadır. Kurumsal emisyon azaltma hedefleri açısından küresel standartları ortaya koyan SBTi, 1,5°C'ye Yönelik İş Hedefleri kampanyasına liderlik etmektedir. Bu kampanya, BM ajansları ve sektör liderlerinden oluşan ve şirketleri küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefi doğrultusunda bilime dayalı net sıfır hedefler belirlemek amacıyla bir araya getiren küresel birliğin acil eylem çağrısıdır.

SBTi'ye bağlı şirketlerin, en az beş yıl ve en fazla 15 yılı kapsayan hedefler belirlemesi ve global sıcaklık artışını en azından sanayi devriminden önceki seviyelere göre 2°C'nin altında tutmak için karbon emisyonları seviyesinin düşürülmesine yönelik uygun tavır sergilemesi gerekir. Bunun yanında şirketler, 1,5°C ile sınırlama hedefini gerçekleştirmeye teşvik edilir.

Bilime dayalı hedeflerinin bulunması, bir işletmenin sürdürülebilirlik referanslarını geliştirmeye yönelik eylemde bulunduğuna dair kanıtlar sunar. SBTi tarafından yapılan bir araştırmada, şirket yöneticilerinin %79'u, marka itibarındaki artışın, SBTi'ye bağlı kalmanın sağladığı en önemli ticari avantajlardan biri olduğunu söylemiştir. Bugün itibariyle, küresel ekonominin toplam piyasa değerinin üçte birinden fazlasını elinde tutan 5.000'den fazla şirket SBTi'ye üye olmuştur. Sandvik (Sandvik Coromant dahil), 2022 yılında girişime katılmıştır. Sandvik Coromant, çevresel hedeflerinin bir parçası olarak, kendi uygulamalarındaki CO2 emisyonlarını düşürmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor ve paydaşları, iş ortakları ve tedarikçileri ile yakın ilişkiler kurarak şirketin toplam karbon ayak izini azaltmaya yönelik adımlar atıyor.

Daha parlak bir gelecek

Z Kuşağı ve Y Kuşağı olarak adlandırılan genç nesiller, faaliyetlerimizin gezegen üzerindeki etkisine dair farkındalığın arttığı bir zamanda büyüdüler. Fark yaratma arzusuna sahip bu nesillerin, sürdürülebilirliğe öncelik verme olasılıkları daha yüksektir. Sonuç olarak, sürdürülebilir işletmelerin ileri görüşlü olduğu ve gelecekteki zorluklara uyum sağlayabilecekleri öngörülüyor. Bu değerleri bünyesinde barındıran bir işletmede kim çalışmak istemez ki?

İki yönlü avantajlar söz konusudur. KPMG'nin araştırmasının da gösterdiği gibi, açık, tutarlı ve sürdürülebilir referanslar gösterebilen şirketler, yeni nesil çevre dostu yeteneklerin ilgisini çekecektir. Aynı zamanda, sürdürülebilir işlere doğuştan ilgi duyan yeteneklerin ilgisini çeken şirketler, katılımcı ve geleceğe yatırım yapan bir iş gücünden faydalanacaktır.

 

Takım yönetimi artık çok kolay

 
HAIMER, EMO'da takım teknolojisi alanında çeşitli yenilikçi ürünler sunacak: Micro Pens Tutucudan
Yüksek Performanslı Tutucu ve çığır açan Hybrid Tutucu Teknolojisine kadar. Gelecekte, PSC 40 ve PSC
50 iş mili arayüzleri de programa eklenecektir. Bir başka yenilik de tüm HAIMER takım tutucularının
gelecekte takım yönetimi çözümleri için de kullanılabilecek benzersiz bir veri matrisi kodu ile lazerle
markalanacak olmasıdır.
 
HAIMER Grup, Hannover EMO 2023'te sektör lideri olarak yeniliklerini sergileyecek. Kanıtlanmış yüksek
kaliteli takım tutuculara ek olarak, dijitalleştirme ve otomasyon, standın merkezinde yer alıyor. HAIMER
shrink fit, balanslama ve takım ölçme makineleri için yeni yazılım sürümleri, takım tezgâhları ve otomasyon
arasında sorunsuz bir veri alışverişi sağlıyor. Standımızda öne çıkan ürün: takım tezgâhına ve takım
tezgâhından, sürücüsü olmayan bir taşıma sistemine de sahip olan takım hazırlama için güçlü bir otomasyon
hücresi.
Takım yönetimi ister küçük ister büyük olsun, her ölçekteki imalat şirketi için mümkün olduğunca basit hale
getirilmelidir. HAIMER Grup'taki uzmanlar bunun önemli olduğu konusunda hemfikir. EMO 2023'te buna
yönelik, yenilikçi iyileştirmelerden geleceğe yönelik konseptlere kadar uzanan bir ürün yelpazesi sunuyorlar.
Temel hedef her zaman: dijitalleştirilmiş, otomatikleştirilmiş üretim sistemlerine entegrasyon imkânı.
EMO Hannover'de dünya çapında yenilikler 
HAIMER Grup Başkanı Andreas Haimer, "Takım yönetiminin dijitalleştirilmesi ve otomasyonu ile ilgili
tutarlı bir genel konsept sunacağız" diye vurguluyor. "Bu, müşterilerimizin tak ve çalıştır yöntemiyle
kullanabilecekleri ve üretimlerini daha ekonomik hale getirebilecekleri, uygulaması kolay ürünler ve yazılım
çözümlerini içeriyor.
 
HAIMER müşterilerinin elinden tutacak ve onları adım adım üretimlerinin dijitalleşmesine yönlendirecek
sürekli bir süreç sağlayacaktır. Böylece takım ölçmenin önemi birçok müşteri için ciddi miktarda artacaktır."
HAIMER Hybrid Tutucu, dünya prömiyeri olarak sadece EMO'da tanıtılacak. Bu yeni ve patentli teknoloji, iki
ayrı sıkma sisteminin avantajlarını bir araya getiriyor: hidrolik tutucunun titreşim sönümleme özellikleri ile
yüksek hassasiyetli, yüksek performanslı shrink fit tutucunun özellikleri.
EMO'da ilk kez görücüye çıkan yeni Micro Pens Tutucu, 1 mm'den başlayan şaft çapları için uygundur ve
müşterinin mümkün olan en basit kullanımla birlikte maksimum salgı hassasiyeti ihtiyacını karşılar.
Shrink fit, balans ve takım ölçme makineleri için yeni yazılım
Gelecekte, tüm HAIMER shrink fit, balans ve takım ölçme ve ayarlama makineleri, yeni HAIMER Takım
Odası Yöneticisine (Tool Room Manager (TRM)) bağlanabilen çift yönlü bir arayüz içeren yeni bir yazılım
 
 
sürümü ile donatılacaktır. Bu yeni yazılım, takım ölçme ve ayarlama odasındaki tüm cihazların çevrimiçi
durumunu izler, süreçleri belgeler ve belirtilen toleranslara uygunluğu denetler.
Opsiyonel bir OPC-UA arayüzü, istemci veya MQTT Connect arayüzü makinelere, cihazlara ve diğer
sistemlere erişimi standartlaştırır ve üreticiden bağımsız veri alışverişi sağlar.
HAIMER Tool Dynamic balans makinesinde, yeni yazılım, otomatik indekslemeye de kapı açıyor. Bu
amaçla, yeni modellere balansı alınacak takımı döndüren küçük bir yakalama kolu entegre edilmiştir. Gerisini
operatörün başka bir müdahalesine gerek kalmadan yazılım halletmektedir.
Tool Dynamic Preset Microset kombinasyon ünitesi için Automatic Drive fonksiyonu tam otomatik ölçüm
sağlar.
 
HAIMER WinTool ile Akıllı Takım Yönetimi
 
Bir diğer yenilik ise EMO fuarında tanıtılacak olan Akıllı Otomat Makineleri içeren yeni entegre HAIMER
Takım Yönetim Sistemidir. Sadece dört ay gibi çok kısa bir süre içinde, HAIMER makinelerine tam entegre
ağa sahip otomat sistemi Toolbase'i içeren WinTool yazılımı tanıtıldı, bu da ek işlevleri genişletti ve sürecin
standartlaştırılmasına yardımcı oldu.
HAIMER, müşterilerine en üst seviye bir takım veri yönetimi ve takım dağıtım sistemi sunmak için TCM Grup
ve onun WinTool ve Toolbase ürün serileri ile iş birliği yapmaktadır. Takım ve veri yönetimi için bir yazılım
çözümü olan WinTool, takımların, kaynakların, makine programlarının, süreçlerin ve ana verilerin yönetimini
sağlar.
 
Toolbase, ihtiyaca uygun olarak yapılandırılabilen takım dolapları ve yazılımı içeren akıllı bir takım dağıtım
sistemidir. Barkod, RFID veya manuel etkileşim yoluyla verimli erişim yönetimi sağlar. Gelecekte, tüm
HAIMER Microset takım ölçme cihazları standart olarak WinTool ile donatılabilir. HAIMER standına gelen
ziyaretçiler için ilk izlenim: WinTool'da ana veriler mevcutsa, sadece birkaç dakika içinde eksiksiz bir takımın
dijital ikizini oluşturmanın ne kadar kolay olduğunun sergilenmesi olacaktır.
 
HAIMER bu konuda bazı hazırlık çalışmaları yapmış ve tüm parametreleri, adım ve DXF verilerini DIN 4000
ve ISO 13399'a uygun olarak hazırlamıştır. Veriler HAIMER web sitesinden ve Tooltracer veri platformundan
herkes tarafından indirilebilir.
 
Bir diğer yenilik ise, tüm HAIMER takım tutucularının gelecekte takım yönetimi çözümleri için de
kullanılabilecek benzersiz bir veri matris koduyla lazerlenecek olmasıdır. Bu, çok çeşitli bilgilerin her bir
takım tutucu için bir veri tabanında saklanabileceği ve gerektiğinde RFID çipine veya yapıştırılmış bir QR
koduna gerek kalmadan geri alınabileceği anlamına geliyor. Buna ek olarak, dijital veriler HAIMER WinTool
sisteminde hali hazırda saklanmaktadır.
 
Diğer üreticilerin verileri de WinTool'da kullanılabilir. Bu amaçla yazılım, farklı kaynaklardan gelen takım ana
verilerini tutarlı ve hatasız bir şekilde yöneten bulut tabanlı bir ürün olan Tooltracer'a basit bir eklenti sunar.
Takım ölçme ve ayarlama için yeni gelecek konsepti
 
Tüm bu yenilikler, üretim sürecini her operatör için kolaylaştıracak ve verimliliği artırmak için küçük ve orta
ölçekli şirketler tarafından da kullanılabilecek olmakla birlikte, HAIMER standındaki diğer önemli yenilik ise
daha çok yüksek otomasyon derecesine sahip şirketlere yöneliktir. Bir takımı 60 saniyede shrinkleme ile
sıkan, ölçebilen ve verileri makineye ve veri tabanlarına aktarabilen yeni HAIMER Automation Cube
One'dan bahsediyoruz.
 
HAIMER Grup Yöneticisi Andreas Haimer şöyle açıklıyor: "Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiğimiz 'Automation
Cube' pilot projemizden dersler çıkardık. Müşteri talepleri doğrultusunda, yeni robotik hücremiz bir takım
tezgâhı kadar büyük bir şekilde inşa edildi. Bu amaçla çeşitli iş ortaklarını bünyemize kattık. Siemens en yeni
Sinumerik One CNC kontrolünü tedarik ediyor. Siemens'in tam, hızlı ve son derece yetkin desteği olmasaydı,
bu yeni makineyi rekor bir sürede gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı."
 
 
Sonuçta, projenin gerçekleştirilmesinde birçok deneyimli küresel ve bölgesel ortak da çalıştı. HAIMER
Automation Cube One'da yer alan tüm şirketlere ilişkin ayrıntılı bir genel bakışı, EMO sırasında HAIMER
standında bulunan bilgi dokümanlarından inceleyebilirsiniz.
 
Takım montajlarının ölçülmesinin yanı sıra otomatik shrinkleme ile sıkma ve aynı zamanda takımı geri
çıkarma işlemlerini de gerçekleştiren yeni robotik hücre önemli ölçüde daha büyük ve daha stabildir. Ayrıca iş
mili arayüzü ile ilgili olarak, yeni hücre aynı anda üç farklı arayüzü yönetebilir ve on bir eksene kadar parça
hareketliliğini üstlenebilir.
 
Fuarda dikkat çeken bir diğer unsur da DMG MORI'nin AGV'leri (Otomatik Yönlendirmeli Araçlar) tarafından
yönetilen takım tezgâhları bağlantısı olacak. Bu araçlar, bir üretim holündeki makinelerin insansız olarak
desteklenmesini sağlıyor. Andreas Haimer, "Gelecekte bu tür sistemler otomatik üretimde merkezi işlevleri
devralacak" diyor. Özellikle kalifiye işçi sıkıntısının arttığı bu dönemde, bu durum şirketler için her zaman
takım tedariğini sağlamak için yeni fırsatlar ve olanaklar yaratacaktır.
takım tedariğini sağlamak için yeni fırsatlar ve olanaklar yaratacaktır.Takım yönetimi artık çok kolay
HAIMER, EMO'da takım teknolojisi alanında çeşitli yenilikçi ürünler sunacak: Micro Pens Tutucudan
Yüksek Performanslı Tutucu ve çığır açan Hybrid Tutucu Teknolojisine kadar. Gelecekte, PSC 40 ve PSC
50 iş mili arayüzleri de programa eklenecektir. Bir başka yenilik de tüm HAIMER takım tutucularının
gelecekte takım yönetimi çözümleri için de kullanılabilecek benzersiz bir veri matrisi kodu ile lazerle
markalanacak olmasıdır.
HAIMER Grup, Hannover EMO 2023'te sektör lideri olarak yeniliklerini sergileyecek. Kanıtlanmış yüksek
kaliteli takım tutuculara ek olarak, dijitalleştirme ve otomasyon, standın merkezinde yer alıyor. HAIMER
shrink fit, balanslama ve takım ölçme makineleri için yeni yazılım sürümleri, takım tezgâhları ve otomasyon
arasında sorunsuz bir veri alışverişi sağlıyor. Standımızda öne çıkan ürün: takım tezgâhına ve takım
tezgâhından, sürücüsü olmayan bir taşıma sistemine de sahip olan takım hazırlama için güçlü bir otomasyon
hücresi.
Takım yönetimi ister küçük ister büyük olsun, her ölçekteki imalat şirketi için mümkün olduğunca basit hale
getirilmelidir. HAIMER Grup'taki uzmanlar bunun önemli olduğu konusunda hemfikir. EMO 2023'te buna
yönelik, yenilikçi iyileştirmelerden geleceğe yönelik konseptlere kadar uzanan bir ürün yelpazesi sunuyorlar.
Temel hedef her zaman: dijitalleştirilmiş, otomatikleştirilmiş üretim sistemlerine entegrasyon imkânı.
EMO Hannover'de dünya çapında yenilikler
HAIMER Grup Başkanı Andreas Haimer, "Takım yönetiminin dijitalleştirilmesi ve otomasyonu ile ilgili
tutarlı bir genel konsept sunacağız" diye vurguluyor. "Bu, müşterilerimizin tak ve çalıştır yöntemiyle
kullanabilecekleri ve üretimlerini daha ekonomik hale getirebilecekleri, uygulaması kolay ürünler ve yazılım
çözümlerini içeriyor.
HAIMER müşterilerinin elinden tutacak ve onları adım adım üretimlerinin dijitalleşmesine yönlendirecek
sürekli bir süreç sağlayacaktır. Böylece takım ölçmenin önemi birçok müşteri için ciddi miktarda artacaktır."
HAIMER Hybrid Tutucu, dünya prömiyeri olarak sadece EMO'da tanıtılacak. Bu yeni ve patentli teknoloji, iki
ayrı sıkma sisteminin avantajlarını bir araya getiriyor: hidrolik tutucunun titreşim sönümleme özellikleri ile
yüksek hassasiyetli, yüksek performanslı shrink fit tutucunun özellikleri.
EMO'da ilk kez görücüye çıkan yeni Micro Pens Tutucu, 1 mm'den başlayan şaft çapları için uygundur ve
müşterinin mümkün olan en basit kullanımla birlikte maksimum salgı hassasiyeti ihtiyacını karşılar.
Shrink fit, balans ve takım ölçme makineleri için yeni yazılım
Gelecekte, tüm HAIMER shrink fit, balans ve takım ölçme ve ayarlama makineleri, yeni HAIMER Takım
Odası Yöneticisine (Tool Room Manager (TRM)) bağlanabilen çift yönlü bir arayüz içeren yeni bir yazılım
1/5
sürümü ile donatılacaktır. Bu yeni yazılım, takım ölçme ve ayarlama odasındaki tüm cihazların çevrimiçi
durumunu izler, süreçleri belgeler ve belirtilen toleranslara uygunluğu denetler.
Opsiyonel bir OPC-UA arayüzü, istemci veya MQTT Connect arayüzü makinelere, cihazlara ve diğer
sistemlere erişimi standartlaştırır ve üreticiden bağımsız veri alışverişi sağlar.
HAIMER Tool Dynamic balans makinesinde, yeni yazılım, otomatik indekslemeye de kapı açıyor. Bu
amaçla, yeni modellere balansı alınacak takımı döndüren küçük bir yakalama kolu entegre edilmiştir. Gerisini
operatörün başka bir müdahalesine gerek kalmadan yazılım halletmektedir.
Tool Dynamic Preset Microset kombinasyon ünitesi için Automatic Drive fonksiyonu tam otomatik ölçüm
sağlar.
HAIMER WinTool ile Akıllı Takım Yönetimi
Bir diğer yenilik ise EMO fuarında tanıtılacak olan Akıllı Otomat Makineleri içeren yeni entegre HAIMER
Takım Yönetim Sistemidir. Sadece dört ay gibi çok kısa bir süre içinde, HAIMER makinelerine tam entegre
ağa sahip otomat sistemi Toolbase'i içeren WinTool yazılımı tanıtıldı, bu da ek işlevleri genişletti ve sürecin
standartlaştırılmasına yardımcı oldu.
HAIMER, müşterilerine en üst seviye bir takım veri yönetimi ve takım dağıtım sistemi sunmak için TCM Grup
ve onun WinTool ve Toolbase ürün serileri ile iş birliği yapmaktadır. Takım ve veri yönetimi için bir yazılım
çözümü olan WinTool, takımların, kaynakların, makine programlarının, süreçlerin ve ana verilerin yönetimini
sağlar.
Toolbase, ihtiyaca uygun olarak yapılandırılabilen takım dolapları ve yazılımı içeren akıllı bir takım dağıtım
sistemidir. Barkod, RFID veya manuel etkileşim yoluyla verimli erişim yönetimi sağlar. Gelecekte, tüm
HAIMER Microset takım ölçme cihazları standart olarak WinTool ile donatılabilir. HAIMER standına gelen
ziyaretçiler için ilk izlenim: WinTool'da ana veriler mevcutsa, sadece birkaç dakika içinde eksiksiz bir takımın
dijital ikizini oluşturmanın ne kadar kolay olduğunun sergilenmesi olacaktır.
HAIMER bu konuda bazı hazırlık çalışmaları yapmış ve tüm parametreleri, adım ve DXF verilerini DIN 4000
ve ISO 13399'a uygun olarak hazırlamıştır. Veriler HAIMER web sitesinden ve Tooltracer veri platformundan
herkes tarafından indirilebilir.
Bir diğer yenilik ise, tüm HAIMER takım tutucularının gelecekte takım yönetimi çözümleri için de
kullanılabilecek benzersiz bir veri matris koduyla lazerlenecek olmasıdır. Bu, çok çeşitli bilgilerin her bir
takım tutucu için bir veri tabanında saklanabileceği ve gerektiğinde RFID çipine veya yapıştırılmış bir QR
koduna gerek kalmadan geri alınabileceği anlamına geliyor. Buna ek olarak, dijital veriler HAIMER WinTool
sisteminde hali hazırda saklanmaktadır.
Diğer üreticilerin verileri de WinTool'da kullanılabilir. Bu amaçla yazılım, farklı kaynaklardan gelen takım ana
verilerini tutarlı ve hatasız bir şekilde yöneten bulut tabanlı bir ürün olan Tooltracer'a basit bir eklenti sunar.
Takım ölçme ve ayarlama için yeni gelecek konsepti
Tüm bu yenilikler, üretim sürecini her operatör için kolaylaştıracak ve verimliliği artırmak için küçük ve orta
ölçekli şirketler tarafından da kullanılabilecek olmakla birlikte, HAIMER standındaki diğer önemli yenilik ise
daha çok yüksek otomasyon derecesine sahip şirketlere yöneliktir. Bir takımı 60 saniyede shrinkleme ile
sıkan, ölçebilen ve verileri makineye ve veri tabanlarına aktarabilen yeni HAIMER Automation Cube
One'dan bahsediyoruz.
HAIMER Grup Yöneticisi Andreas Haimer şöyle açıklıyor: "Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiğimiz 'Automation
Cube' pilot projemizden dersler çıkardık. Müşteri talepleri doğrultusunda, yeni robotik hücremiz bir takım
tezgâhı kadar büyük bir şekilde inşa edildi. Bu amaçla çeşitli iş ortaklarını bünyemize kattık. Siemens en yeni
Sinumerik One CNC kontrolünü tedarik ediyor. Siemens'in tam, hızlı ve son derece yetkin desteği olmasaydı,
bu yeni makineyi rekor bir sürede gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı."
2/5
Sonuçta, projenin gerçekleştirilmesinde birçok deneyimli küresel ve bölgesel ortak da çalıştı. HAIMER
Automation Cube One'da yer alan tüm şirketlere ilişkin ayrıntılı bir genel bakışı, EMO sırasında HAIMER
standında bulunan bilgi dokümanlarından inceleyebilirsiniz.
Takım montajlarının ölçülmesinin yanı sıra otomatik shrinkleme ile sıkma ve aynı zamanda takımı geri
çıkarma işlemlerini de gerçekleştiren yeni robotik hücre önemli ölçüde daha büyük ve daha stabildir. Ayrıca iş
mili arayüzü ile ilgili olarak, yeni hücre aynı anda üç farklı arayüzü yönetebilir ve on bir eksene kadar parça
hareketliliğini üstlenebilir.
Fuarda dikkat çeken bir diğer unsur da DMG MORI'nin AGV'leri (Otomatik Yönlendirmeli Araçlar) tarafından
yönetilen takım tezgâhları bağlantısı olacak. Bu araçlar, bir üretim holündeki makinelerin insansız olarak
desteklenmesini sağlıyor. Andreas Haimer, "Gelecekte bu tür sistemler otomatik üretimde merkezi işlevleri
devralacak" diyor. Özellikle kalifiye işçi sıkıntısının arttığı bu dönemde, bu durum şirketler için her zaman
takım tedariğini sağlamak için yeni fırsatlar ve olanaklar yaratacaktır.

Yeni çok yönlü yekpare parmak freze ürün grubu

CoroMill® Dura birden fazla malzemede esnek kaba talaş işleme ve ince talaş işleme sunuyor

 

 Sandvik Coromant CoroMill® Dura çalışır durumdayken

Kesme takımı ve takımlama sistemleri uzmanı Sandvik Coromant tamamen yeni bir üst sınıf çok yönlü yekpare parmak freze ürün grubunu piyasaya sunuyor. CoroMill® Dura mevcut çok yönlü CoroMill® Plura parmak frezelerin yerine geçecek. Konsept tüm uygulamalarda ve malzemelerde farklı kavramalar ile kaba talaş işlemeden ince talaş işlemeye kadar geniş kapsam için geliştirildi.

CoroMill® Dura'yı önceki çok yönlü konseptten ve rakip parmak frezelerden ayıran WhisperKut™ teknolojisidir. Dr. Markus Groppe, Sandvik Coromant Global Ürün Uygulama Müdürü eşit olmayan helis konseptini açıklıyor: “Her kanal farklı bir helis açısı ile yönlendirilmiş durumda ve kesme kenarının her seviyesi diğerlerine göre farklı uzaklıklarda. Bu yolla çok iyi stabilite ve titreşimsiz verimli işleme seviyesine ulaşabilirsiniz.”

Kayda değer bir başka özellik de ürün grubunda sunulan kapsamlı yekpare parmak freze çeşitleri arasından doğru takımın seçilmesinin çok kolay olması. “Takım seçme konusunda çok büyük çaba gösterdik. CoroMill® Dura ürün çeşitleri arasında doğru takımı seçmek artık karmaşık değil,” diye devam ediyor Groppe.

İlk tercih çok sayıda uygulamada çalışan dört kanallı tak-çalıştır çözümdür. Kama olukları, dinamik frezeleme, yarı ince talaş işleme ve ince talaş işleme gibi daha özel operasyonlar için ilave takım değişkenleri mevcuttur. Oluk açma, kenar frezeleme, yuva açma ve helisel interpolasyon uygulama alanlarını destekleyen CoroPlus® Takım Kılavuzu, CoroMill® Dura online takım seçici ile daha fazla yardım sunulabiliyor. Bunların hepsi takım seçimini daha kolay hale getiriyor.

CoroMill® Dura bir talaş kesici ile veya olmadan 1–4×D kesme uzunluğuna sahip iki ile yedi kanal arasında mevcuttur. Parmak frezeler yenileme işlemiyle orijinal spesifikasyon değerlerine üç kez geri döndürülebilir.

 

Dijital endüstriye yön vermek için işbirliğine dayalı üretim

Sandvik Coromant, ISO standartlarını geliştirme konferansına ev sahipliği yapıyor

2022 Haziran ayında, Sandvik Coromant İsveç'in, Sandviken kentindeki Sandvik Coromant Center'de dört gün boyunca ISO standartları geliştirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Sandvik Coromant'ın oluşturulmasına destek verdiği farklı dijital standartların dijital işleme platformlarında işbirliğine dayalı bir ortamı nasıl sağlayabileceğine ve dijital üretimin tüm potansiyelini nasıl ortaya çıkarabileceğine odaklanan etkinlik, talaşlı imalat endüstrisindeki farklı disiplinlerden gelen izleyicileri ağırladı.

Etkinlik, dünyanın dört bir yanından gelen üretim temsilcilerine tanışma, deneyimleri paylaşma ve dijital üretim standartlarına ve uygulama yöntemlerine ilişkin örnekler hakkında ilk elden bilgi edinme fırsatı sağladı. Katılımcılar arasında İsveç'ten Scania, SECO Tools, Sandvik, SIS, Chalmers ve KTH, TDM Systems, Almanya'dan Zoller ve Walter Tools, Boeing Company, Lockheed Martin, STEP Tools, ABD'den Mastercam ve NIST ve Kore'den ETRI ve KRISO şirketleri yer aldı.

Katılımcılar, Sandvik Coromant, Zoller, Mastercam, TDM Systems, CRIBWISE ve STEP Tools'un gerçekleştirdiği standartları benimsemenin bağlantılı, işbirliğine dayalı imalat proseslerini nasıl kolaylaştırabileceğini gösteren canlı sunumlara katıldı.

Dijital standartları göz önünde bulundurmanın tam zamanı. MarketsAndMarkets'a göre, 2020 yılında global dijital ikiz pazar büyüklüğü 3,1 milyar ABD Doları olarak belirlenmiştir ve 2026 yılına kadar 48,2 milyar ABD Dolarına ulaşması beklenmektedir. Yıllık %58 oranında büyüme öngörülmektedir. Fiziksel dünyada olduğu kadar dijital ortamda da düzenlenen etkinlikler sayesinde üreticilerin tasarım, uygulama ve tezgahlarla çalışma biçimleri değişiyor. ISO endüstriyel veriler komitesi, dijital ikizler gibi yeni teknolojilere yaklaşmak için en iyi uygulamalar hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere, enerji ve havacılık endüstrilerinden her gün kullanılan ev tipi ürünlere kadar her şey için ürünün yaşam döngüsü yönetimini kapsayan yaklaşık 800 standart geliştirmiştir.

Komite, özellikle üretimde proses verilerinin kullanımını destekleyen farklı standartlar geliştirmeye çalışmıştır. Sandvik Coromant, onlarca yıldır bu standartların geliştirilmesi, kullanım durumunun test edilmesi ve değerlendirilmesi konularında uzmanlığını sunmaktadır. Standartlar arasında ISO 23247, ISO 10303 (ADIM) ve ISO 13399 yer almaktadır.

ISO 23247, üretilmekte olan parçalar, mühendislik gereksinimleri (CAD), imalat prosesi (CAM) ve takım tezgahları, kesici takımlar ve parça taşıma cihazları gibi ihtiyaç duyulan ekipmanlar dahil olmak üzere parça üretiminde yer alan çeşitli unsurlara yönelik dijital ikizlerin oluşturulmasını destekler. Üretim sistemlerinde dijital ikizlerin kullanılması, daha iyi ürünlerin daha hızlı ve daha etkin bir şekilde oluşturulmasını ve ekipmanın daha verimli kullanılmasını destekler.

STEP-NC standardı olarak bilinen ISO 10303-238 (AP238), ISO 6983 M ve G kodu standardını, bir uygulamanın işleme gereksinimlerini belirlemek için kullanılan CAD tasarım verilerini bu gereksinimleri çözen CAM proses verileriyle birleştiren çağrışımsal bir dille tamamlar. Ek olarak, ISO 10303-242 (AP242), 3D tasarım modellerinin yönetimine yönelik her şeyi kapsayan bir standarttır. Son olarak, ISO 13399 kesici takım verilerinin karşılıklı iletişimini destekler.

“ISO komitesi ile daima müşterilerimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak uzun yıllar çalıştık," diyor Sandvik Coromant Genel Müdürü Helen Blomqvist. “Sektörümüzde yaşanan dijital dönüşümün herkes için avantaj sağlayacağına inanıyoruz ve bu standartlara yönelik çalışmalarımız, bilgi ve en iyi uygulamaları paylaşmamıza yardımcı olması açısından çok önemlidir. Talaşlı imalatın geleceğini birlikte şekillendiriyoruz ve ISO standartları, müşterilerimizi şimdi ve gelecekte desteklememiz açısından kritik öneme sahip olacaktır.”

Etkinliğe ev sahipliği yapmak, Sandvik Coromant'ın dijital gündeminin sadece bir parçasını oluşturuyordu. “Haziran ayında gerçekleşen etkinlik birçok verimli tartışmaya olanak sağladı,” diyor Sandvik Coromant Ürün Bilgisi Uzmanı Bengt Olsson. “Amacımız, tüm global iş ortakları ve müşteri ağımıza bu standartların önemi konusunda eğitim vermek ve yeni nesil üretim üzerinde gösterebilecekleri etkileri tam olarak vurgulamaktır. Standartlar yol gösterici olmanın ötesinde, Endüstri 4.0 için çözüm sunar.”

Sandvik Coromant'ın dijital servisleri ve çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, web sitesini ziyaret edin.

 

*************************************************************

IFİND UYGULAMASI SANDVİK COROMANT'IN TÜM ÇÖZÜMLERİNİ İÇERİYOR

Üretim desteğine ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı

   

Yeni Ifind uygulaması Sandvik Coromant'ın tüm ürünlerini, hizmetlerini ve bilgilerini içeriyor.

 

Talaşlı imalat sanayisine kesici takımlar, takımlama çözümleri ve iş bilgisi tedarik eden Sandvik Coromant, online olarak sunduğu hizmetleri şirketin yeni Ifind uygulamasında birleştirerek müşterilere, mühendislere ve tezgah operatörlerine imalat prosesleri hakkında sağlanabilecek en iyi desteği sunacak kullanıcı dostu bir seçenek veriyor.

Kolay erişilebilen çözümler günlük üretim işlemleri için büyük yardım sağlayabilir ve yeni Ifind uygulamasıyla Sandvik Coromant, her gün kullanılabilecek pratik bir yardım programı üzerinden ürünler, hizmetler ve bilgiler konusunda kapsamlı bilgiler sunuyor.

Sandvik Coromant'ta Dijital Program Yöneticisi Shabir Chagan şöyle diyor: “Ücretsiz Ifind uygulaması, Sandvik Coromant web sitesinin tüm içeriğiyle birlikte takım önerme uygulamasına, 30'un üzerinde yayın ve kataloğa ve 10 uygulamaya erişim olanağı sunuyor". “Mobil mağaza fonksiyonu ve Sandvik Coromant ile anında bağlantı kurma seçenekleri sayesinde kullanıcılar, seçimden kaynak sağlamaya kadar tüm takımlama sürecini sadece tek bir uygulamayı kullanarak yürütebilir.”

Ifind uygulaması üzerinden sunulan içerik ve işlemler arasında takım bilgileri, öneriler, bulunabilirlik bilgileri ve fiyatlar bulunuyor. Ayrıca, kullanıcılara sipariş takibi ve değişiklik işlemleri gibi önemli satın alma bilgileri de sunulacak. Mühendisler için CAD verileri ve 3D modeller sunulacak; ayrıca kesme değerleri, uygulama bilgileri, seminerler ve takım ve parça değişim bilgileri bulunacak.

Sandvik Coromant Ifind uygulaması iTunes App Store veya Google Play Store üzerinden indirilebilir.

**********************************************************************************************

 

Sitede ara

© 2013 Tüm Hakları Saklıdır.

Webnode tarafından desteklenmiştir.